Duurzaamheid

Verantwoorde stoffen

Bij HOUSE OF BASICS worden de gebruikte stoffen zorgvuldig gekozen. Denk hierbij aan 100% linnen dat volledig recyclebaar is, lyocell waarvan de chemicaliën hergebruikt worden en zwaardere organische katoen. Maar er is ook oog voor medewerkers in de ververij, dit vindt plaats in afgesloten systemen waarbij personeel niet blootgesteld wordt aan vluchtige stoffen.

Waarom kiest HOUSE OF BASICS voor lyocell?

Lyocell is behalve één van de meest duurzame textielsoorten, ook een materiaal dat heerlijk draagt. Het voelt als een tweede huid. De stof ventileert goed, waardoor de warmte makkelijk door de stof heen kan en het absorbeert vocht beter dan katoen.

De basis grondstof van zowel lyocell als viscose is hout van beuken- en eucalyptusbomen. Het is een kunstmatige vezel op basis van natuurlijk materiaal.

Het verschil tussen lyocell en viscose zit in de chemicaliën die gebruikt worden om de houtvezels op te lossen. Bij viscose worden er giftige oplosmiddelen gebruikt die niet herbruikbaar zijn. Bij lyocell gebruiken ze een niet-giftig oplosmiddel en hebben ze het proces zo ingericht dat er een gesloten kringloop ontstaat, waarbij het oplosmiddel teruggewonnen/gerecycled wordt. Ook het water wordt hergebruikt. Er is dus minder waterverbruik, minder chemische stoffen en minder uitstoot.

Lyocell is duurder dan viscose. Wij kiezen hier voor mens en milieu i.p.v. lagere prijs.

Heeft lyocell geen nadelen? Toch wel. En daar willen we je wel op wijzen.

De kleuren bij lyocell zijn diep en intens. Om deze zo te houden adviseren we je om op maximaal 30 graden te wassen. Als men aangeeft op de hand te hebben gewassen, dan is het sowieso te heet gewassen. Wijzelf zijn al 37 graden. 30 graden voelt dus koud aan. Meestal wast men “handwarm” en dat is minimaal 40 graden.

Verkleuren van de stof is voor ons geen klacht. Belangrijk om dit met je klanten te communiceren!

Waarom kiest HOUSE OF BASICS voor een zwaardere katoen?

Katoen is een zacht, natuurlijk materiaal dat niet prikt, fijn draagt en een lange levensduur heeft.

Katoen is een plantaardig product. Maar heeft een enorme impact op het milieu omdat het één van de meest water verbruikende gewassen ter wereld is. Om 1 kilo katoen te maken, is er 8000 liter water nodig. Genoeg om een mens 900 dagen te onderhouden.

Bij het gebruik van katoen heb je de keuze uit gewone katoen of organische/biologische katoen. Makkelijke keuze toch? Maar in de praktijk blijkt deze keuze nog best lastig te zijn. (voor meer informatie: https://qz.com/990178/your-organic-cotton-t-shirt-might-be-worse-for-the-environment-than-regular-cotton)

Maar eerst even wat cijfers op een rij:

  • 25% van alle bestrijdingsmiddelen wereldwijd worden gebruikt in de katoenteelt.
  • 75% van al het katoen op de wereld wordt “vuil” geproduceerd. Denk hierbij aan chemicaliën en slecht arbeidsomstandigheden.
  • 24% is katoen van het Better Cotton Initiative (BCI) of vergelijkbaar certificaat. Boeren gebruiken minder gif dan normaal.
  • 1% is biologische katoen waarbij geen landbouwgif en pesticiden worden gebruikt voor de teelt van de katoenplant. Groot nadeel is dat er heel veel meer vruchtbare grond nodig is om dezelfde hoeveelheid katoen te verbouwen. En indirect dus ook meer water.


Voor een T-shirt wordt ruim 2500 liter water gebruikt, ongeacht de kwaliteit van het T-shirt.

Water is schaars, vooral in de gebieden waar veel katoen vandaan komt. Wij kiezen bewust voor een zwaardere kwaliteit katoen. Onze shirts kunnen 3 jaar gedragen worden, zonder dat de kwaliteit afneemt.

Waarom kiest HOUSE OF BASICS voor 100% linnen?

Linnen heeft de laagste ecologische voetafdruk van alle textiel.

Voor de productie van linnen is er 50% minder water nodig dan bij katoen. Het heeft een energie verbruik van 8% t.o.v. de polyesterproductie. 100% linnen kan volledig gerecycled worden, omdat er geen toevoegingen van andere materialen in zitten.

Linnen past qua materiaal, textuur en kwaliteit perfect in onze tijdloze stijl. Bijzondere bijkomstigheid is dat het wassen van een linnen kledingstuk het materiaal sterker en soepeler maakt. 

Linnen is een duurzaam maar ook een duurder materiaal. Het spinnen van linnen garens is arbeidsintensief en productie in Portugal is prijziger. Het is wel een eerlijke prijs die je betaalt. Hiervoor krijg je een hoogwaardig product terug dat meerdere seizoenen meegaat.  

Neem contact op en ontdek wat House of Basics voor jouw bedrijf kan betekenen